• BilimAvcısı

Goriller Hakkında 7 Büyük ve Tüylü Gerçek

Biz insanlar kendimizi hayvan olarak görmekte zorlanıyoruz. Ama bu kısmen doğru. Biz de bir sülük ya da leopar kadar hayvanız. Ama yassı solucanla pek bir ortak noktamız olmasa da, DNA'mızın yaklaşık yüzde 98,3'ünü gorillerle paylaşıyoruz. Aslında onlar şempanzeler ve bonobolardan sonra en yakın hayvan akrabalarımız.


İşte dünyanın en büyük primatları olan ilk kuzenlerimiz hakkında bazı büyük, tüyler ürpertici gerçekler:


1. Goriller Afrika'nın Yerlisidir

Her iki goril türü de - Doğu ( Gorilla beringei ) ve Batı ( Gorilla gorilla ) goriller ekvatoral Afrika'da bulunur. Sadece iki goril türü olmasına rağmen, birkaç alt türü vardır: Dağ gorilleri, Cross River gorilleri, Batı Ova gorilleri ve Grauer gorilleri. Doğulu türler volkanik dağların yeşil yamaçlarında, daha yüksek kotlarda yaşarken, batılı türler tropik ormanlarda daha alçak kotlarda yaşar.


2. Goriller Kirpi ile Aynı Şeyleri Yer

Yetişkin erkek goriller yaklaşık 195 kilogram ve proteini paketleyerek bu ağırlığı elde etmektedirler. Oldukça şaşırtıcı bir şekilde, büyük boy goril, çok daha küçük kirpi ile hemen hemen aynı diyeti yer. Goriller çoğunlukla otçuldur. Yaklaşık 140 farklı bitki türü yerler ve günde yaklaşık 27 kilogram yiyecek tüketmeleri gerekir. Kalorilerinin çoğunu meyve ve bambu filizlerinden alırlar.

3. Goriller Güçlüdür

Goriller genellikle birbirlerine karşı oldukça naziktirler. Bununla birlikte, yetişkin bir goril kesinlikle çok güçlüdür, muhtemelen yetişkin bir adamdan 10 kat daha güçlü.. Gorillerin kafesten kaçmak için metal çubukları büktüğü, muz ağaçlarını kolaylıkla yıktığı ve ısırmalarının bir aslanın iki katı kadar güçlü olduğu bilinmektedir.


4. Goriller Her Gece Yeni Yuva Yapar

Goriller gece en az 12 saat uyurlar ve yatak takımlarını ciddiye alırlar. Goriller neredeyse her gece yeni bir yatak yapar. Yeni bir yatak yapmaları yaklaşık beş dakika sürer. Genellikle yerde, bazen de bir ağaçta uyurlar. Bebek goriller, 3 yaşına gelene kadar veya başka bir bebeği olana kadar annelerinin yatağını paylaşırlar.


5. Goriller Çok Sosyaldir

Goriller, genellikle bir gümüş sırtlı erkek (yetişkin bir erkek 12 veya 13 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşır, bu noktada sırtında gümüş bir kürk parçası geliştirir) ve en az bir dişiden oluşan "birlikler" adı verilen gruplar halinde yaşar. Genç erkekler gümüş sırtlı tarafından tolere edildiğinde ve grupta kalmasına izin verildiğinde bile, gruptaki tüm dişilerle çiftleşir. Bir goril topluluğu 41 kilometre kareye kadar bir alana sahiptir ve zamanlarının çoğunu etrafta dolaşarak, yemek yiyerek, birbirlerini tımarlayarak, oynayarak ve hatta tartışarak geçirirler.


6. Bir Zamanlar Daha Büyük Bir Primat Vardı

Goril şu anda Dünya'da yaşayan en büyük primat olmasına rağmen, bir zamanlar çok daha büyüğü vardı. Tarih öncesi Gigantopithecus 3 metre boyunda ve 500 kiloydu. Yaklaşık 100.000 yıl önce soyu tükenene kadar güney Çin'de yaşıyordu. ScienceDirect dergisinde yayınlanan 2017 tarihli bir araştırmaya göre, boyutu muhtemelen çöküşüydü. Pleistosen döneminde iklimdeki bir değişim ile, ormanlar otlaklara döndü ve Gigantopithecus ekosistemindeki değişikliklerden kurtulmak için yeterli yiyecek bulamadı.


7. Goriller Yok Olma Tehlikesinin Eşiğinden Döndü

Meyerchick, "Goriller, vahşi doğada hastalıktan et ticaretine kadar sayısız tehditle karşı karşıyadır, ancak habitat kaybı özellikle popülasyonlarını daha fazla vurmaktadır. Tarım, ormancılık ve madencilik, goril popülasyonlarını gitgide daha küçük toprak parçalarına itiyor." diyor.

Vahşi doğada yaklaşık 1000 nesli tükenmekte olan dağ gorili yaşıyor. Ancak bu sayı 30 yıl öncesine göre ikiye katlandı.


Meyerchick, "Belirli bir türün savunmasızlığını belirlerken nüfus sayılarının tek faktör olmadığını not etmek önemlidir ve hayatta kalmak için uygun miktarda alana sahip olmak da kritik bir faktördür." diyor.


Kaynak: https://animals.howstuffworks.com/mammals/gorilla.htm